Lízátka pro děti na onkologické oddělení Fakultní nemocnice v Motole

Sbor dobrovolných hasičů v Trhových Svinech se letos rozhodl nebýt tzv. „dobráky“ jen členstvím a činnostmi, které k tomu běžně patří, ale i srdíčkem. Nakoupili jsme za částku 10 000 Kč lízátka pro onkologicky nemocné děti do Fakultní nemocnice v Motole. Sbírka byla zveřejněna na internetu a my jsme si řekli, že je to úžasná myšlenka. Děti mají po chemoterapiích železitou pachuť v ústech a lízátka jim moc pomáhají tuto pachuť zahnat a samozřejmě jim i moc chutnají.
Bohužel, většina z nás moc dobře zná a ví, jak těžký je boj s touto zákeřnou nemocí a pokud postihne ještě malé bezbranné děti, je o to náročnější pro ně i pro všechny jejich blízké to zvládnout. Jsou to neuvěřitelní bojovníci, bohužel ne vždy je boj vítězný a období, kterým tito lidé musí procházet bývá tím nejtěžším v životě. S touto nemocí se bohužel život otočí o 180° a naděje v lepší zítřky je to jediné, co v této situaci člověk má. Důležitá je i podpora nejbližších, a to fyzická i psychická a je víc než jisté, že ti co zvítězí, stejně v sobě nosí obavy, kdy se zase nemoc probudí. Boj s touto zákeřnou nemocí bývá často běh na hodně dlouhou trať a tato cesta je cestou náročnou a smutnou, ale zároveň plná nadějí, neuvěřitelné síly, statečnosti, pevných rodinných pout, pokory a obětování se. Bohužel dnešní doba je tak moc uspěchaná a o úplně jiných prioritách, než jsou ty, které jsou vlastně nejcennější, jako je láska, přátelství, rodina a zdraví. Tyto priority začnou být těmi hlavními právě v těchto těžkých chvílích a ať chceme nebo ne, svůj postoj k životu poté většina z nás přehodnotí.
Do nového roku 2020 bychom tedy chtěli popřát Vám všem, kteří s čímkoliv bojujete, aby bylo co nejvíce bitev vítězných a ve Vašich očích opět zazářila jiskra radosti a co nejdéle tam vydržela. A Vám ostatním, aby jste nemuseli měnit postoj k životu, kvůli nějaké životní tragédii, ale kvůli tomu, že rodina, přátelé a láska jsou prostě nenahraditelní. K tomu spoustu štěstím zalitých dní a hlavně to nejcennější – zdraví. Ať vám všem ještě hodně dlouho slouží.

SDH Trhové Sviny

(tento článek byl otištěn v Trhosvinenských listech -3/2020)

cropped-1000.jpg


Comments are closed.